Wiosna Lambików 2022

Zapraszamy na doroczną degustację doskonałych Lambików w Kuflach i Kapslach!
Lambik z herbatą Pu Ehr, Lambik z Wończą (Osmanthus fragrans), Lambik z płatkami róży czy z kwiatami dzikiego bzu…
Na kranach Cantillon, Oud Beersel, Boon, Lindemans.
W butelkach ponad 40 różnych lambików, również te które od kilku lat trzymamy w naszej „piwniczce”.
To wszystko już od najbliższej soboty (04.06) w Kuflach i Kapslach przy Nowogrodzkiej.
W tym roku, powtarzamy sprawdzoną formułę – 4 różne Lambiki na 4 kranach. Idealnie aby stworzyć Lambik Deskę 😉
 
Ale od początku…
Lambik, Lambiek, Lambic – co to jest?
To tradycyjne belgijskie piwo produkowane w rejonie Payottenland położonym na zachód od Brukseli.
Powstające w wyniku tzw. spontanicznej fermentacji.
Polega to w skrócie na tym, że wystawia się gorącą brzeczkę na otwarte powietrze.
Płyn „łapie” dzikie drożdże Brettanomyces i inne mikroorganizmy i rozpoczyna się spontaniczna fermentacja.
Później dodaje się stary, wysuszony chmiel i kilka lat leżakuje.
W efekcie powstaje baza, z której wytwarzane są rozmaite – owocowe, mieszane, słodzone lambiki.
Listę dostępnych lambików podamy już niebawem.
 
Zapraszamy!