Wiosna Lambików 2020

Zapraszamy na doroczną degustację doskonałych Lambików w Kufle i Kapsle!
Lambik z herbatą Sencza, Lambik z hibiskusem Sabdariffa, z płatkami róży czy z liśćmi oliwnymi…
To wszystko oraz trochę klasyki a także niespodzianka o której nie możemy głośno mówić:) już od 6 czerwca w Kufle i Kapsle.
Będą też leżakowane od kilku lat w naszej piwniczce sztosy.

W tym roku, powtarzamy sprawdzoną już formułę – 4 różne Lambiki na 4 kranach. Idealnie aby stworzyć Lambik Deskę;)
Ale od początku…
Lambik, Lambiek, Lambic – co to jest?
To tradycyjne belgijskie piwo produkowane w rejonie Payottenland położonym na zachód od Brukseli.
Powstające w wyniku tzw. spontanicznej fermentacji.
Polega to w skrócie na tym, że wystawia się gorącą brzeczkę na otwarte powietrze.
Płyn „łapie” dzikie drożdże Brettanomyces i inne mikroorganizmy i rozpoczyna się spontaniczna fermentacja.
Później dodaje się stary, wysuszony chmiel i leżakuje.
W efekcie powstaje baza, z której wytwarzane są rozmaite – owocowe, mieszane, słodzone lambiki.

Listę dostępnych lambików podamy już niebawem.
Zapraszamy!